Ταξιδιωτικές Πληροφορίες

ΣΙΚΙΝΟΣ

Η Σίκινος είναι μικρό νησί στις νότιες Κυκλάδες με περίπλου 17 ναυτικών μιλίων και πληθυσμό 238 κατοίκων.

Έχει μήκος 14 χιλιομέτρων και καταλήγει σε δυο κύρια ακρωτήρια: Του Μάλτα στα ΒΑ, 4 ναυτικά μίλια από το νησί της Ίου και του Κάστελλου ή Καρά στα ΝΔ, 5 ½ μίλια από το νησί της Φολεγάνδρου. Προέκταση του Κάστελλου είναι τα μικρά νησάκια Καλόερος και Κάραβος. 1½ μίλι δυτικά του Κάραβου είναι το ακατοίκητο νησάκι της Καρυώτισσας ή Καρδιώτισσας, η Λάγουσσα (Λαγούσσα) των αρχαίων.

Ο Τρούλος, με ψηλότερη κορυφή την Πόστα (600 μ.), βρίσκεται στο μέσο του νησιού και από την αρχαιότητα είναι καλλιεργημένος με αμπέλια. Η θέα ολόκληρου του νότιου Αιγαίου από εκεί είναι μοναδική, ιδιαίτερα τις λίγες μέρες που στον ορίζοντα αναδύεται και η επιβλητική μορφή της Κρήτης. Το χειμώνα και την άνοιξη η βόρεια πλευρά του νησιού με τα αρχαία μονοπάτια μεταμορφώνεται σε σπάνιο βοτανικό κήπο με αγριολούλουδα. Στη νότια υπάρχουν συστάδες από φίδες, υπολείμματα των κέδρων που στόλιζαν παλιότερα το νησί.

Η Σίκινος κατοικείται από την Προϊστορική Εποχή. Οι κοινωνίες που έζησαν πάνω της ήταν πάντοτε μικρές και ευάλωτες στις εξωτερικές, κυρίως, επιδράσεις. Μέχρι πριν από λίγες γενιές, η τύχη τους βρισκόταν στη διάκριση των βασιλιάδων της θάλασσας, όλων εκείνων δηλαδή που άσκησαν στην περιοχή νόμιμη ή παράνομη πειρατεία. Χαρακτηριστικό του νησιού υπήρξε μέχρι τα μέσα ακόμη του εικοστού αιώνα η άφθονη οινοπαραγωγή και, μέχρι σήμερα, η κορυφαία ποιότητα του μελιού του.

Τα ερείπια της αρχαίας Πόλης βρίσκονται στο ύψωμα της Αγίας Μαρίνας. Η σημερινή Χώρα αποτελείται από δύο οικισμούς εξαιρετικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, το Κάστρο και το Χωριό. Στον όρμο της Αλοπρόνιας υπάρχει τρίτος οικισμός, προβλήτας και μικρό αλιευτικό καταφύγιο. Αξιοθέατα είναι η Επισκοπή, ταφικό μνημείο του 2ου – 3ου αι. μ.Χ. μετασκευασμένο σε χριστιανικό ναό και το καστρομοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (1690).

Οι Σικινιώτες συνεχίζουν αβίαστα τα έθιμα και τη φιλοξενία των προγόνων τους. Γνωρίζονται μεταξύ τους σε βάθος γενεών. Οι κοινές εκδηλώσεις τους αποπνέουν άρωμα παλαιού, λεπτού πολιτισμού. Παράγουν σε μικρές πια ποσότητες γεωργικά προϊόντα με την ίδια άριστη ποιότητα και προσπαθούν όπως πάντα να δημιουργήσουν σύγχρονες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης στο νησί, προσέχοντας να μην το πληγώσουν. Το “άστρο” του νησιού έχει φέρει τα τελευταία χρόνια κοντά του πολλούς φίλους που αντιλαμβάνονται και σέβονται τις ιδιαιτερότητες μιας νησιωτικής κοινωνίας και στέκονται στο πλευρό της.

Από το 2011 η Σίκινος αποτελεί ένα Δήμο του νομού Κυκλάδων. Ακτοπλοϊκή σύνδεση υπάρχει με τον Πειραιά, το Λαύριο και τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.

Οικισμοί

Η Σίκινος έχει τρεις οικισμούς: την Αλοπρόνοια, το Χωριό και το Κάστρο

Αλοπρόνοια (αλς= θάλασσα + πρόνοια) ονομάζεται το μικρό λιμάνι της Σικίνου. Ωραίο κολύμπι στη μεγαλύτερη παραλία του νησιού, το Λιβάδι, και ταβέρνες με καλό φαγητό δίπλα στη θάλασσα.

Στον παραθαλάσσιο οικισμό της Αλοπρόνοιας υπάρχει σουπερμάρκετ, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία για ένα καφεδάκι πριν τον απογευματινό περίπατο στο λιμάνι και μπαράκια για τη νυχτερινή έξοδο.

Από εδώ ξεκινάει το λεωφορείο για τη Χώρα και την Επισκοπή και το καΐκι για τις εκδρομές στις απομακρυσμένες παραλίες της Σικίνου.

Το Χωριό είναι ένας μικρός λαβύρινθος από δρομάκια, παλιά σπίτια, πεζούλια, στενές ανηφόρες, περάσματα, κρυφές γωνιές, ανθισμένα παρτέρια και σκαλάκια. Όποιος ανέβει εδώ πρέπει να αφουγκραστεί το σιωπηλό ήχο ενός πολύ παλιού, χαμένου κόσμου. Αυτόν τον ήχο μην τον προσπεράσετε έτσι: είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχει να χαρίσει η Σίκινος.

Το Κάστρο, χτισμένο στο χείλος του γκρεμού 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, είναι παλιός οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα. Εδώ χτυπάει η καρδιά του τόπου: η πλατεία, το δημαρχείο, το ιατρείο, τα μαγαζιά και τα καφενεία είναι το κέντρο της κοινωνικής ζωής του νησιού. Με έναν περίπατο μέσα στον οικισμό θα θαυμάσετε παλιά αρχοντικά, το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο στην εκκλησία της Παντάνασσας και παμπάλαιες εικόνες, ζωγραφισμένες από το χέρι μεγάλων αγιογράφων των περασμένων αιώνων στο Βυζαντινό Μουσείο.

Γραφικά σοκάκια και καταγάλανα νερά

Επισκεφθείτε την Σίκινο για ήσυχες διακοπές, μακριά από τα κοσμικά και θορυβώδη μέρη. Στις παραλίες της θα περάσετε αξέχαστες ώρες χαλάρωσης απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα. Περπατώντας στα σοκάκια της Χώρας θα ταξιδέψετε στις γειτονιές του ονείρου…

Η Σίκινος αντιστέκεται ακόμη στη μαζική εισβολή του τουρισμού τόσο για την διαφύλαξη της φυσιογνωμίας του νησιού, την προστασία της φύσης και των ανθρώπων του από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη όσο και για την ενθάρρυνση του εναλλακτικού τουρισμού (πολιτιστικού, περιπατητικού, επιστημονικού, οικοτουρισμού κλπ).

Στην Αλοπρόνοια και στη Χώρα λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που προσφέρουν άνετη διαμονή στους επισκέπτες του νησιού, καθώς και ταβέρνες και μπαρ.

Οι παραλίες του νησιού

Οι παραλίες της Σικίνου βρίσκονται προφυλαγμένες μέσα σε ορμίσκους, αθέατες πίσω από βραχονησίδες, απλωμένες στο έβγα των φαραγγιών και κάτω από απόκρημνα βράχια.

Οι παραλίες Αλοπρόνοια, Άγιος Γεώργιος και Διαλισκάρι είναι προσβάσιμες με το αυτοκίνητο. Για τις υπόλοιπες μπορείτε να πάτε είτε από τα μονοπάτια είτε με το καΐκι.

Σε όλες τις Κυκλάδες επικρατεί η τάση να κατασκευάζουν περιττούς δρόμους στις πιο κρυφές και παρθένες τοποθεσίες, θυσιάζοντας τη μαγεία και τη φυσική ισορροπία του τοπίου. Αυτό δεν συμβαίνει στις παραλίες της Σικίνου.

Ο επισκέπτης πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία των ντόπιων να προστατέψουν το νησί τους και να μην απαιτεί ευκολίες που αλλοιώνουν και τελικά καταστρέφουν ό,τι αξίζει σε αυτά τα μέρη.

Newsletter

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνεις νέα για εκδρομές, διαγωνισμούς, προσφορές κ.α..

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
    Τζαβέλλα 80 και Πινδάρου, Καστέλλα
  • ΤΚ
    185 33
  • ΤΗΛΕΦΩΝΟ
    +30 210 41 31 919
  • ΦΑΞ
    +30 210 41 32 208
  • E-MAIL
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.